Techniek met speelgoed uit vervlogen tijden

Meccano

Ik denk dat we er terecht van uit mogen gaan dat Meccano wel het oudste technische speelgoed is wat ooit bestaan heeft. De uitvinder hiervan was een engelse boekhouder met de naam Frank Hornby die ook eigenaar was van de Hornby treinen en de welbekende Dinky Toys.  Zijn uitvinding werd in het jaar 1907 bekroond met een octrooi en de merknaam Meccano. 

De naam ,,Meccano"  is ontstaan vanuit zijn gedachte en principe.  Als je wilt weten of iets werkt moet je het maken.  ,,make and know"  oftewel ,,maken en weten". Als je met Meccano wilt bouwen moet je fantaseren, door te fantaseren ga je leren. Vanuit je fantasie ga je wat bouwen zoals jij dat wilt en dat is altijd goed en nooit fout. Spelenderwijs kom je er dan achter of het wel of niet werkt zoals jij het wilt.  Als het niet werkt zoals jij dat wilt, betekend het niet dat het fout is maar dan zal het anders moeten. En dan ga je weer met je fantasie aan de slag om het te veranderen.  

De onderdelen maken bijna alles mogelijk want die zijn er van een eenvoudige platte strip tot aan een gebogen strip met een sleuf en van een stelschroefje tot aan een pignon met kroonwiel. De onderdelen zijn ook vervaardigd van levensechte materialen zoals staal en messing.  Het meest belangrijke onderdeel wat je hierbij nodig hebt is van jezelf en dat is ,,geduld"  Het duurt vaak erg lang voordat jou resultaat zichtbaar is voor anderen. Daar staat het onzichtbare tegenover en dat is wat je geleerd hebt en de nieuwe ideeën die je opdeed tijdens het bouwen. Dat weet jij alleen en daar maak je de volgende keer weer gebruik van. 

Meccano is toegankelijk voor iedereen die een moertje op een boutje kan draaien. Op de bouwdozen van vroeger prijkte alleen maar jongetjes , maar die tijd zijn we allang voorbij. Die jongetjes van toen zijn de ingenieurs van nu. Zij hebben spelenderwijs de techniek in handen gekregen.  En nu zijn al meerdere jaren de meisjes aan de beurt om hun technische kanten te promoten. Meccano geeft ook hun daar alle kansen voor. Je hoeft niet persee een hijskraan te bouwen waar al zoveel mensen over praten.  Meccano is er voor iedereen, ook voor een poppen ledikantje of een wandelwagentje en later ook voor een 3 D printer. Mijn ervaring is dat Meccano een zeer geschikte laagdrempelige opstap is naar een technische opleiding.

 

Meccano Expo

Vliertwijksestraat 49
5244 NH Rosmalen (N-BR)

E-mail

lambert@vanderveekenrosmalen.nl

M  +31 (0) 6 22 52 02 44

Openingstijden

 

Like  Meccano Meester